Kérdések a probléma beazonosításához:

Tette Ön már fel ezeket a kérdéseket magának?
 
- Miért van az, hogy a gazdagok és szegények közti különbség egyre nagyobb?
- Miért kell a gazdaságnak állandóan növekednie?
- Miért hiányzik mindenhonnan pénz, ha a gazdaság állandóan növekszik?
- Miért tartalmaz minden termék ára kb. a 30% kamatot?
- Mit jelent a kamatos kamat a pénzrendszerben?
- Miért nem ismerik a közgazdászok Silvio Gesell ökonómiai modelljét?
- Miért kell naponta 26000 embernek éhen halnia a földön?
 
Hasonlatok a hétköznapi életből
Ilyen alapvető kérdések helyett csak álkérdéseket hallunk a médiákban. Jó vagy rosz az infláció? Jó vagy rossz az adósság? Alacsony vagy magas legyen az alapkamat? Ezekre ellentmondó válaszokat kapunk, amik a pénzrendszer ellentmondásaiból adódnak. Az egyik ellentmondás, hogy pénz a köztudatban csere és értékmegőrző eszközként ismerjük, holott a második az első funkciót megszünteti. A másik, hogy a pénzt a mai társadalomban el kell fogadni, de nem kötelező továbbadni. Képzeljék el, csak egy szupermarket létezik, ami tele van áruval, az emberek szivesen vásárolnának itt, de nincs elég bevásárló kosár és csak ilyenekkel szabad vásárolni. Nincs elég kosár, mert az emberek addig tarthatják maguknál ezeket a kosarakat, ameddig akarják.  Az áruház előtt sor keletkezik és nem elégíthető ki rendesen a vásárlás igénye. Ilyen kosár a pénz is a gazdaságban. A pénz mozgása a közuti forgalomra is hasonlítható. Ha valaki az úton megállítja az autóját és nem teszi le a parkolóba vagy az út szélére, akkor a forgalmat meggátolja, büntetést fog fizetni. Hasonlóan az autóforgalomhoz, a pénznek is folynia kell ahhoz, hogy a legfontosabb funkcióját, a gazdaságot, életben tartsa. Sajnos a kamat a pénz mozgását optimálisan nem garantálja és a pénz mozgásának megakadályozását nem büntetik.
 
Matematikai számítások a kamatos pénztől
Például 7%-os kamattal 100.000,- ft
10 év alatt: 196.720,- ft-ra
50 év alatt: 2.954.700,- ft-ra
100 év alatt: 86.711.630,- ft.ra szaporodik. Gyakorlatilag mind milliomosok lehetnénk, ha nagyszüleink 100.000,- ft.-ot a nevünkre, egy betétkönyvbe tettek volna. Több generációk alatt akár csak milliomosokból állhatna ez a világ. Az állítólag normális inflációt leszámítva, ez még mindig egy tekintélyes összeg lehetne.
 
Tételezzük fel, ha Szent József Krisztus születésekor egy centet 5%-os kamattal betett volna a bankba, ma ezen a betétkönyvön 0,01x1,05^2000 = 23.911.022.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000,- euro lenne. Aranyban kifejezve, kb 200 milliárd föld nagyságú aranygolyó ez. Hihetetlen, nem!?
 
Az embertől az exponenciális növekedés teljesen idegen és ezért ennek hatására nincs intuíciója. Pl. ha valakinek fizetésként egy évig felajánlanak heti 10.000,- eurot, vagy 1 centet az első hétre és minden rákövetkezőre ennek a dupláját, akkor az ember,  ha gyorsan kell döntenie általában az elsőt választja. A másodikat, az exponenciális növekedését nem tudja felfogni. Különben ez 45 billio euro lenne, az egész világ egy éves GDP-je.
 
A ködbe burkolt pénzrendszer
Minden szociális és gazdasági reform csak a szimptomákat fogja kezelni, ha a problémák mély okait nem kezeljük. Ez a mai társadalomban a kamatos-kamatrendszer. Ennek a rendszernek a működési képlete egy exponenciális egyenlettel fejezhető ki. Ilyent a természetben csak kevés esetben ismerünk, pl. a rákdaganatok növekedése ilyen, ami az élő szervezetet megöli. Az ember által alkalmazott exponenciális folyamatok a pénzrendszerben és az atombomba robbanásában vannak.
A legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy akkor is kamatot fizet, ha nincs hitele. Kamatot fizetünk, ha egyszerűen csak bevásárolunk. Ez azzal magyarázható, hogy a mai gazdaságban egy termék előállításához invesztícióra, azaz kölcsönre van szükség. A kölcsön költségeit, a kamatot be kell kalkulálni a termék árába. A termékben rejtőzködő kamat nagysága attól függ, hogy  mekkora kölcsönre és visszafizetési időre volt szükség a termék előállításánál. Egyes esetekben még a 80%-ot is elérheti ez, például a lakásoknál.
 
A következmények
A kamatos kamatal működő gazdaság és pénzrendszer a történelemben mindig egy bizonyos időintervallum után összeomlott. Volt, mikor ez háborúval járt és ezért a jelenség a háttérbe szorult, mert a háború pusztítása még szörnyűbb volt, mind a pénzreform. Általában, a dollár kivételével minden 60-70 éveben, ilyen vagy olyan pézreform volt, vagy a rendszer teljes újraindítása megtörtént. A jelenlegi pénzrendszer csak rövid és középtávon működőképes, mert az  5-7%-os kamattal növekvő adósság az eladósodás elején még finanszírozható, ha a termelés (GDP) növekedése is legalább ilyen ütemben halad. De mint minden növekedés, a termelés növekedése sem lehet állandó jellegű, főleg nem exponenciális. Ha nem lenne a kamatos kamat rendszere, akkor nem lenne szükségünk az állandó és eröltetett gazdasági növekedésre, az értelmetlen és rövid életű termékek kitalálására, a fogyasztási igények mesterséges gerjesztésére.
 
Miért tudunk olyan keveset a pénzrendszer működési elvéről?
Mert a lakosság 5%-a, a gazdagok leggazdagabja, akik egyben a társadalom legbefolyásosabb emberei, ebből profitálnak és nincs érdekükben a népet erről felvilágosítani. Mert nincs valós demokrácia, ami ezeket a problémákat megitassa. Nem fogjuk fel, hogy a mai pénzrendszer is csak egy társadalmi megegyezés, amin változtatni lehet és nem természeti törvény. A jelenlegi pénzrendszer egy monopolium és mint minden monopolium, ez is káros a társadalomra.
 
Javaslatok alternatív fizetési rendszerekhez
Mivel mi itt Mo-on a világ gazdasági és pénzrendszerét nem tudjuk megváltoztatni, ezért olyan alternatívákra van szükségünk, melyek ezzel párhuzamosan működnek, ezt kiegészítik. Ahogy ma többféle autó, többféle épület létezik a különböző igényekhez, úgy többféle fizetési eszköz is létezhet a különböző gazdasági tevékenységek számára. Ilyen kezdeményezések a világon már több helyt léteznek. A szociális rendszerben ilyen például az öregek gondozásánál használt jegy, aminek az egysége az 1 munkaóra. Nem inflálódik, 50 év mulva is egy munkaóra. Sikeresen használják Japánban, Dél-Kóreában vagy Voralbergben (Ausztria). Hasonló Magasausztriában a Time-Sozial kezdeményezés.
 
De ilyenek a helyi pénzek egész sora, Németországban már több is van, de városunkban Sopronban is a közelmúltban elindult egy hasonló kezdeményezés, a kék frankos. Ezek nem önálló pénzek, utalványok formájában vannak forgalomban és az a céljuk, hogy a helyi kis gazdasági közössségek fellendüljenek, mert ezzel úgy a termék, mind az áru előállításához, vagy a szolgáltatáshoz szükséges munka helyben marad vagy itt keletkezik. Jelegzetes közös tulajdonságuk, hogy ezeknél nem a kamat a mozgató erő, hanem a visszatartási díj. Ezt a rendszert Silvio Gesell alternatív közgazdasági elmélete alapozza meg, amit a második világháború előtt Wörgelben sikeresen ki is próbáltak. Egy idő után (pl. havonta), ez a pénz értékéből veszít, ezért nem alkalmas tartalékolásra, nem alkalmas kamatnyerességi spekulációra. Ez a pénz tulajdonképpeni célját, a kereskedelem, szolgáltatás és termelés biztosítását garantálja éspedig helyben, a kis gazdasági környezetben. A hagyományos pénzzel ellentétben, amit a bank kamatoztatjuk és amiről nem ismert, hogy ez a pénz hova áramlik, a helyi pénz mindig helyben marad.
 
Egy másik a régiókat összekapcsoló modell, a Svájcban már 70 éve működő pénz, a wir lehetne. Ezt ki kellene terjeszteni egész Európára, ami lehetővé tenné, hogy a cégek egymás között, a bankokat mellőzve pénzt adjanak egymásnak kölcsön. Most itt a helyszűke miatt csak néhány kezdeményezést említettem, de ennél jóval több létezik.
 
Azért van szükségünk minél több alternatív fizetési rendszerekre, hogy ha az egyik meghibásodik és már nem működik, akkor legyen egy kitérő, hogy krízis esetén az egész rendszer ne dőljön össze. Ahogy egy ökológiai rendszerben a fajok sokfélesége garantálja a rendszer stabilitást, úgy a gazdasági rendszerben is a különböző fizetési rendszerek garantálhatnák a gazdasági folyamatok és a társadalom krízismentes stabilitását.
 
László Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://istenszeke.blog.hu/api/trackback/id/tr453110699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása